صندوق پژوهش و فناوری غیر دولتی صنایع خلاق با توجه به نیاز روز افزون کشور در زمینه حمایت و سرمایه گذاری از توسعه صنایع و کسب و کارهای خلاقانه و نوآورانه، فناوری های نرم و هویت ساز، شیوه های نوین کسب و کار و محصولات فناورانه؛ به استناد ماده ۱۰۰ قانون برنامه سوم و ماده ۴۵ قانون برنامه چهارم توسعه کشور و بر اساس مجوز کارگروه صندوقهای پژوهش و فناوری غیر دولتی و با شماره ثبت ۵۶۲۸۳۵ تاسیس گردید.
درباره ماتامین مالی همواره به عنوان یکی از ارکان شکل گیری و توسعه کسب و کارها به شمار می رود. در همین ارتباط بانک ها، نهادهای سرمایه گذاری و بازار سرمایه و ابزارهای در اختیار آنان نقش بسیار مهمی در کسب و کارها دارنداما با توجه به ویژگی های کسب و کارهای دانش بنیان و خلاق و ضرورت سهولت در دسترسی به ابزارهای مالی و نیز چابکی فرایندها، بانک ها تاکنون نتاونسته اند نقش مناسبی در این فرایند ایفا کنند.
از این رو مطابق قوانین بالادستی مقرر شد تا تشکل جدیدی که علاوه بر آشنایی کامل با فضای کسب و کارهای نو چابکی لازم برای تسهیل و تسریع در ارائه خدمات داشته باشد، تحت عنوان صندوق های پژوهش و فناوری غیر دولتی (سهام دولت نباید حداکثر از ۴۹% سرمایه هر صندوق بیشتر باشد) ایجاد شوند. تاکنون بیش از ۶۰ صندوق پژوهش و فناوری در سطح کشور و عمدتا به شکل استانی و تخصصی ایجاد شده اند.
در سال های اخیر با توجه به شکل گیری شرکت های خلاق و آشنایی حاکمیت و جامعه با اهمیت و نقش صنایع خلاق در اقتصاد که خاستگاه آن خلاقیت و نوآوری سرمایه های انسانی متخصص است، ضرورت داشت تا نهاد مالی مناسب تخصصی برای این حوزه ایجاد شود. صندوق پژوهش و فناوری صنایع خلاق برای این مهم تاسیس گردید.
سرمایه گذاری
یکی از دشوارترین برنامه های صندوق های پژوهش و فناوری، بخش سرمایه گذاری آن ها است. زیرا علاوه بر دارا بودن ریسک، دوره بازگشت سرمایه و سودآوری آن کوتاه مدت نیست اما به دلیل اهمیت موضوع این صندوق در طول دو سال فعالیت خود با استفاده از ابزار هم سرمایه گذاری، موفق به سرمایه گذاری در ۹ مجموعه در حوزه های زیر به مبلغ حدود ۵۰ میلیارد ریال شده است.
– اسباب بازی – سینما – آموزش و یادگیری – کودک و نوجوان – پویانمایی – بازی های رایانه ای – پلتفرم خدمات – پلتفرم توسعه خدمات کسب و کار – پنل های خورشیدی
از ویژگی های سرمایه گذاری صندوق صنایع خلاق، تنوع در حوزه های سرمایه گذاری بوده است.
تسهیلات
یکی از مسیرهای کمک به تامین مالی، پرداخت تسهیلات برای عبور از بحران های مقطعی در کسب و کارهاست. صندوق های پژوهش و فناوری علی رغم منابع محدود خود، به موجب قوانین مجازند تا با استفاده از همکاری مشترک سایر دستگاه ها و نهادها، به متقاضیان تسهیلات ارائه کنند.
با توجه به اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی به موجب قانون مجاز نیست تا منابع خود را در غیر شرکت های دانش بنیان صرف نماید، لیکن صندوق پژوهش و فناوری صنایع خلاق به عنوان شرکت دانش بنیان مجاز است از منابع صندوق، به حوزه خلاق تسهیلات پرداخت نماید.
از جمله همکاری های قابل ذکر پرداخت تسهیلات حمایت از کسب و کارهای اینترنتی آسیب دیده از فیلترینگ را می توان نام برد.
آمار تسهیلات
در سال ۱۴۰۰ جمعا ۵۲ مورد تسهیلات در موضوعات ذیل:
صنایع دستی ۸ مورد
کسب و کار دیجیتال ۱۵ مورد
تبلیغات ۵ مورد
طراحی و معماری ۴ مورد
گردشگری و میراث فرهنگی ۵ مورد
بازی ۸ مورد
تولید محتوا ۳ مورد
تجهیزات و امکانات زیرساخت موزه صنایع خلاق ۴ مورد
در سال ۱۴۰۱ جمعا ۵۷ مورد تسهیلات در موضوعات ذیل:
صنایع دستی ۵ مورد
بازی ۳ مورد
تجهیزات و امکانات زیرساخت حوزه صنایع خلاق ۲ مورد
کسب و کار دیجیتال ۱۷ مورد
تولید محتوا ۴ مورد
داروهای گیاهی ۴ مورد
تبلیغات ۶ مورد
آموزش ۴ مورد
طراحی و معماری ۲ مورد
مد و پوشاک ۱ مورد
گردشگری و میراث فرهنگی ۲ مورد
خانه های خلاق و نوآوری ۷ مورد
صندوق صنایع خلاق تلاش دارد تا با تقویت منابع خود و ارتباطات با سایر دستگاه ها، منابع قابل توجهی برای تسهیلات جذب و پرداخت نماید.
توانمندسازی و توسعه فرهنگ سازی خلاق
صندوق صنایع خلاق در بخش توانمندسازی و توسعه فرهنگ سازی خلاق نیز با برگزاری دوره های آموزشی، رویدادها و نمایشگاه ها تلاش نموده است. انتشار فصل نامه پی نما از جمله اقداماتی است که برای توسعه هنر پی نما آغاز شد.
عاملیت مالی
عاملیت مالی از جمله ابزارهای صندوق پژوهش و فناوری صنایع خلاق است. در این راستا از طریق عاملیت معاونت علمی و فناوری، کمک هزینه های مرتبط با شرکت های خلاق و خانه های خلاق و نوآوری را پرداخت نموده است.
براي دريافت بروزرساني در خبرنامه مشترک شويد.
تمامی حقوق متعلق به صندوق پژوهش و فناوری غیر دولتی صنایع خلاق است